Active Release Techniques

Een sterk en gezond lichaam begint bij gezonde gewrichten en spieren! Active Release Techniques is de beste manier om dat te krijgen, én zo te houden!

Of je nu een toetsenbordkrijger, een professionele atleet of gewoon jij bent die op de meest efficiënte manier voor je lichaam wil zorgen, dan is tijd om ART eens te proberen.

De methode bestaat al meer dan 30 jaar en is uitgegroeid tot 25.000 providers wereldwijd. In de VS hebben 2/3e van  grote sportclubs en teams  Active Release Techniques providers in hun medische staf. Denk hierbij aan de NFL, NHL, NBA.  

Active Release Techniques is niet alleen voor sporters; honderden bedrijven profiteren van on-site Active Release Techniques behandelingen. Met behandelingen op de werkvlier zijn de kosten in verband met musculoskeletale klachten met 50-80% verlaagd. Een enorme kostenbesparing dus. 

Ook bestseller auteur Tim Ferriss beveelt Active Release Techniques aan als een van de beste manieren om blessures te behandelen.

Uniek in Nederland

In de Benelux zijn er momenteel 3 Full body gecertificeerde Active Release Techniques providers. Twee daarvan werken bij Art of Physio. De rest van onze therapeuten is bezig om deze Full body certificering te behalen. Dat maakt ons dé specialist op het gebied van Active Release Techniques in heel Nederland.

Pieter is zelfs een van de Europese instructeurs en leidt fysiotherapeuten, chiropractors, osteopaten, masseurs en andere behandelaars op in deze methodiek.

 

Waarom niet meer fysiotherapeuten dit doen? Dat vragen wij ons ook af!!

Active Release Techniques certified provider Art of Physio
Active Release Techniques kniebehandeling

Waar kan Active Release Techniques je mee helpen?

Active Release Techniques werkt goed bij een grote varieteit aan klachten en blessures door het hele lichaam.

De techniek richt zich op het zachte weefsel in het lichaam. Deze zachte weefsels zitten door het gehele lichaam en zijn onder te verdelen in spier, pees, gewrichtsband, zenuw en fascia.

Doordat dit weefsel door je hele lichaam zit, kan dus ook elke plek in  je lichaam behandeld worden. Er zijn zo’n 700 verschillende protocollen binnen ART, elke voor een andere structuur.

Doordat elke spier, band of zenuw apart onderzocht en behandeld kan worden, is ART een van de beste manieren om problemen in gewrichten, spieren en zenuwen snel en efficient op te lossen!

Of je nu een acute of langdurige blessure hebt, de kans is groot dat deze techniek je kan helpen.

Waarom genezen als je kunt voorkomen? 

Naast dat Active Release Techniques geweldig werkt om blessures op te lossen, werkt het ook ideaal als een preventieve maatregel. Voordat iets pijn begint te doen, kun je al veranderingen in zacht weefsel of mobiliteit vinden die je kunt oplossen voordat het in pijn of letsel verandert. Zo kun jij pijn en klachtenvrij je ding blijven doen.

 

sportPrestatie verbeterend

Met onze behandelingen wordt je herstel proces na je training of wedstrijd versneld en de kans op blessures verminderd. Omdat alles makkelijker en vrijer kan bewegen zijn je sportprestaties ook beter. Wij werken samen met een balletschool, een triatlon club, en een klimhal. Daarnaast zijn we ook geregeld te vinden op crossfitwedstrijden.  

WAT IS Active Release Techniques?

Het wordt een beetje technisch nu… De definitie van Active Release Techniques is als volgt

‘ …een manueel diagnostisch en behandelsysteem voor zacht weefsel die zich richt op het oplossen van littekenweefsel en verklevingen in spieren, pezen, gewrichtsbanden, zenuwen, en fascia. Door een combinatie van manuele rek en actieve beweging wordt;

  • Pijn en stijfheid in het bewegingsaparaat verminderd
  • Bewegelijkheid van spieren en gewrichten verbeterd
  • Neuromusculaire functie verbeterd
  • Relatieve beweging tussen weefsels en structuren gefaciliteerd en hersteld. ‘

 

Wat maakt Active Release Techniques uniek?

Met name het faciliteren en herstellen van de relatieve beweging is hetgeen wat ART onderscheidt van andere technieken zoals triggerpoint of traditionele massage. Het principe van relatieve beweging is dat in beweging weefsels en structuren langs elkaar moeten glijden.

Ik visualiseer dit altijd als een telescoop ladder. Bij een goed werkende ladder glijden alle delen gemakkelijk in en uit elkaar om zo tot de uiteindelijke hoogte te komen. Als er wat roest op een van de glijders zit, zul je merken dat de beweging wat stroever wordt. Als dat een tijdje doorgaat kan het zijn dat die glijder helemaal zit vast geroest. De ladder zal dan niet zijn maximale hoogte kunnen halen.

Vertaald naar je lichaam is de roest het littekenweefsel of verkleving. Als er teveel van is, kan beweging van je gewrichten dus beperkt worden. Doordat ART met actieve patient beweging werkt, worden de lagen intern langs elkaar heen bewogen en wordt de relatieve beweging hersteld.  

Zenuwbeknellingen

Een ander ding dat ART uniek maakt en opvalt in vergelijking met andere behandelingssystemen, is het vermogen om beknelde zenuwen te behandelen. Door de opbouw van verklevingen in de cumulative injury cycle (zie hieronder), kunnen zenuwen bekneld raken en vast komen te zitten aan de omliggende weefsels.

Door het hele lichaam zijn er zo’n 90 plekken waar zenuwen bekneld kunnen raken. Zenuwbeknellingen komen verbazingwekkend veel voor, echter veel therapeuten weten niet goed hoe ze dat effectief kunnen behandelen.

Ik behandel zenuwen bij de meeste van mijn klanten! In de meeste gevallen is er een onderliggende zenuwbeknelling die direct of indirect verband houdt met het probleem.

Ik gebruik ART graag omdat het me in staat stelt om snel en specifiek te werken. Er is veel dat ik in korte tijd kan doen in vergelijking met andere behandelingsmodaliteiten en -technieken die ik in het verleden heb gebruikt.

Het is niet ongewoon om aanzienlijke verlichting te hebben na een of 2 sessies.

In deze video legt de oprichter van Active Release Techniques uit over hoe de methode werkt. 

Active Release Techniques kniebehandeling

Cumulative injury cycle

Laten we eens wat dieper ingaan op de onderliggende mechanica van blessures.

De cumulative injury cycle geeft een mooi overzicht in de verschillende manieren waarop blessures kunnen beginnen.

Blessures kunnen op 3 verschillende manieren ontstaan.

  1. Acute letsel of blessure
  2. Repetatieve blessure
  3. Constante druk of spanning

Acute blessure

Bij een acuut letsel zoals een scheur, verrekking or klap ontstaat er een ontstekingsreactie. (zie afbeelding). Als onderdeel van deze ontstekingsreactie , wordt er littekenweefsel aangemaakt. Als er meer littekenweefsel en verklevingen is, kun je je voorstellen dat de spanning in de omgeving omhoog gaat.

Wanneer spieren strak zijn, hebben ze de neiging om te verzwakken en wanneer een spier zwak is, heeft deze de neiging om strak te zijn.

Als gevolg van zwakke en strakke weefsels stijgen de interne krachten (wrijving, druk en/of spanning) op de weefsels.  

Als de interne frictie, druk en spanning in het weefsel verhoogt wordt de circulatie vermindert. Zie het als wanneer je in een spons knijpt. Dit vermindert het vermogen om water uit de omgeving op te zuigen.

Een verminderde circulatie leidt tot iets dat hypoxia wordt genoemd, een tekort aan zuurstof in het weefsel. Hypoxia veroorzaakt een chemische reactie die de vorming van verklevingen in en tussen weefsels in gang zet, enzovoorts enzovoorts.

Zo zit je een vicieuze cirkel.

 

Repetitieve blessure

Repetitieve bewegingen, en met name kleine repetitieve bewegingen zorgen voor een hogere spanning in de spieren.

Aangrenzend weefsel zoals fascia, zenuwen of ligamenten kunnen ook strak worden getrokken, waardoor het hele gebied strak wordt. Dit is de reden dat blessures over het algemeen klein en op een specifieke plek beginnen, maar na verloop van tijd groter worden.

Als de interne krachten hoog genoeg zijn, kan een acuut letsel en ontsteking optreden, zelfs zonder een externe kracht.

Constante druk of spanning

Constante druk of spanning is de derde manier om  in de cumulative injury cycle to komen. We weten dat een verhoogde druk een negatief effect heeft op de bloedsomloop en wat voor effecten dit heeft op de rest van de cyclus.

ART doorbreekt de cyclus door zich te richten op de adhesions & fibrosis stap. Het weefsel wordt losser en sterker terwijl wrijving, druk en/of spanning afnemen en de bloedsomloop toeneemt. Hierdoor worden de zelfherstellende eigenschappen van het menselijk lichaam gestimuleerd.

Waar wacht je nog op?

Top dat je helemaal tot hier hebt gelezen!

Het hebben van een sterk en gezond lichaam stelt je in staat om je te concentreren op de dingen die belangrijk voor je zijn!

Een sterk en gezond lichaam begint met gezonde gewrichten en spieren, en ART is de beste manier om dat zo te houden!

 

In deze video legt de oprichter van Active Release Techniques uit over hoe de methode werkt. 

Laat het ons gerust weten als je vragen hebt over active Release techniques

Ik heb een vraag over ACTIVE RELEASE TECHNIQUES

5 + 6 =

× Whatsapp