Heup- en bovenbeen klachten

In dit artikel leer je meer over de meest voorkomende heup- en bovenbeen klachten. Denk hierbij aan artrose, piriformissyndroom, hamstringklachten, quadriceps klachten en adductor klachten.

Heup- en bovenbeen klachten komen steeds vaker voor. Een van de redenen daarvoor is dat we tegenwoordig steeds vaker en langer zitten. Hierdoor blijven onze heupen en benen vaak lange tijd in een zelfde positie, zonder veel beweging en/of spierspanning. Zonder beweging worden onze spieren en gewrichten stijf, stram en verzwakt.

Met deze stijve, stramme en verzwakte heup en bovenbeen spieren loop je de gym in en doe je complexe en belastende bewegingen zoals squatten of hardlopen. Vaak ook nog eens zonder de juiste warming up of activatie.  Dit kan een hoop klachten veroorzaken.

Heup- en bovenbeen klachten kunnen niet alleen maar lokaal gevoeligheid en pijn geven, maar ook in de omringende gebieden. Zo zien we in de praktijk vaak een relatie tussen de heup en onderrugklachten, of de heup en knieklachten. 

Goed werkende heupen zijn dus essentieel voor een gezond en soepel lijf.

Anatomie

Een been is verdeeld in je dijbeen, je knieschijf, je onderbeen (scheenbeen en kuitbeen) en voet. De gewrichten in je been zijn je heup, knie, enkel en alle gewrichten in je voet en tenen.

Je bilspieren hebben hun voornaamste functie over het heupgewricht en bewegen je heup.

De bovenbeen spieren (hamstrings, quadriceps en adductoren) hebben zowel een functie over je heup als over je knie.

 

Een optimale balans tussen de spieren en gewrichten in je been zorgen voor een sterke basis van je lichaam, een beter uithoudingsvermogen en meer kracht. Als deze balans verstoord is, kunnen klachten optreden.

 

Heup klachten:

Heupartrose

Artrose in de heup (of coxartrose) is een veelvoorkomende heupaandoening. Bij artrose is er sprake van een afname van het gewrichtkraakbeen. Dit proces gebeurt bij ieder mens, alleen niet iedereen heeft er last van. De klachten bij een heupartrose zijn stijfheid in de liesregio en startpijnen.  Hoewel de artrose zelf niet te behandelen is, zijn de klachten door artrose wel degelijk goed te behandelen.

Hoe? Door de spieren van de heup zo sterk mogelijk te maken, en dan met name de rotatie bewegingen. Hierdoor wordt het gewrichtskapsel gestimuleerd om gewrichtssmeer aan te maken waardoor de heup soepeler kan bewegen.

Snapping hip

Snapping hip. Een snapping hip is een verzamelnaam voor een krakend en knappend geluid in de heup bij voorwaartse of zijwaartse bewegingen. De knak gebeurt als een spier, pees of gewrichtsband over een botuitsteeksel op de heup rolt. De snapping hip kan op verschillende plekken in de heup zitten.

 • Vaak is dit de iliopsoas pees of gewrichtsbanden van de heup die te strak gespannen staan.
 • Dit kan zowel de grote bilspier zijn, of de peesplaat aan de zijkant van je bovenbeen, die te strak gespannen staan
 • Achterkant: Vaak is dit de hamstringpees die over ‘snapt’

Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom is een aandoening waarbij de grote beenzenuw (nervus ischiadicus) wordt afgekneld door de piriformis spier. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan zoals:

 • Uitstraling en soms ook tintelingen naar de bil en hamstring, knie en kuit
 • Pijn in de lage rug
 • Moeite met lange tijd zitten
 • Doof gevoel in de hamstring en bil regio

Deze klacht kan worden veroorzaakt door

 • Overbelasting
 • Veel en lang zitten
 • Heup en bekkeninstabiliteit
 • SI gewricht die vast zit

Het piriformis syndroom kan erg hardnekkig zijn daarom is een grondig onderzoek en diagnose essentieel om de klachten blijvend op te lossen. Vaak zijn zenuwbeknellingen zoals het piriformis syndroom snel op te lossen. Als je vragen hebt over jouw klacht, neem dan gerust even contact met ons op via het formulier onder aan de pagina.

Onze behandeling

De heup is een complex gewricht. Om precies te achterhalen waar jouw probleem vandaan komt kijken we naar je geschiedenis, eerdere blessures, je  huidige sportdeelname. Ook onderzoeken we je onderrug, bekken, knie, enkel en voet. De oorzaak van je heupprobleem ligt namelijk vaak ergens in de omringende gewrichten.

Als we de onderliggende oorzaak gevonden hebben, gebruiken we een combinatie tussen manuele therapie, Active Release Techniques en gerichte oefeningen om je probleem snel en blijvend op te lossen.

Bovenbeen klachten

Klachten aan het bovenbeen kunnen worden ondergebracht in drie categorieën. Hamstringblessures, quadriceps blessures en adductor blessures. Omdat we onze benen zoveel gebruiken, kunnen been klachten grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Acute klachten gaan vaak met gedoseerde beweging en tijd vanzelf weer weg. Als de klachten langer dan 1 week aanhouden, is het wijs om advies te vragen bij een fysiotherapeut.

Ook bij geleidelijk begonnen klachten die niet uit zichzelf weggaan is het wijs om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Wij onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is van je klacht en helpen je deze op te lossen.

Hamstringblessure

Een hamstringblessure is de bekendste bovenbeenblessure. Acute hamstringblessures gebeuren vaak bij het aanzetten van een sprint of door een verrekking. Ook kan het zo zijn dat de hamstrings over tijd steeds strakker en stijver worden. 

Hamstring zitten aan de achterkant van het bovenbeen. Ze lopen van je zitbot naar je scheenbeen en kuitbeen en zorgen voor een knie buiging, heup strekking en rotatie van de knie. Zeker de knierotatie functie van de hamstrings wordt vaak ten onrechte vergeten.

Hamstringklachten die geleidelijk ontstaan hebben vaak niet zoveel te maken met de hamstring zelf, maar met de rest van je lichaam. Doordat we tegenwoordig zo veel tijd zittend doorbrengen en daarmee continue in een gebogen positie zitten, is bij veel mensen de strekketen niet sterk genoeg. De hamstrings zijn onderdeel van deze strekketen van je lichaam en zijn verbonden met zowel je nek als je tenen. Als een gedeelte van de keten niet optimaal werkt en zwakker wordt, zullen de hamstrings hiervoor compenseren en stijver en strakker worden.   

Als dit laatste het geval is, gaat het rekken of foamrollen van je hamstring je niet helpen om je stijve hamstrings op te lossen. Je zult veel meer hebben aan het aanspannen van de hamstrings en het sterker maken van je kuiten en rugstrekkers. Zo kun je zonder je hamstrings te rekken, toch soepelere hamstrings krijgen! Wat de beste oefeningen zijn voor je hamstring, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vraag een van onze fysiotherapeuten gerust om advies.

Chronische hamstring klachten kunnen ook een zenuwprobleem zijn. Lees hier meer over zenuwklachten

 

Quadricepsklachten

De quadriceps spieren zitten aan de voorzijde van het bovenbeen.

De quadriceps bestaat uit vier spierkoppen, waarvan er een over de heup én de knie loopt en de andere drie koppen alleen over de knie.  Samen zorgen deze vier koppen ervoor dat je heup kan buigen en je knie kan strekken. Samen met de hamstrings vormen de quadriceps een krachtkoppel voor buiging en strekking. Klachten of stijfheid in de een, kan problemen in de ander veroorzaken of in stand houden. Het is dus altijd van belang om een grondig onderzoek te doen naar de onderliggende mechanismen van een blessure.

Acute quadriceps blessures gebeuren vaak bij het aanzetten van een sprint of een andere explosieve kracht óf door een kneuzing door een trauma tegen de spier, zoals een ijsbeentje of een trap. Deze klachten zijn vaak binnen 6-8 weken weg.

Langdurige klachten aan de quadriceps zijn bijvoorbeeld een jumpers knee of een kniepeesblessure aan de patellapees. Hierbij staat de kniepees langduring onder een te hoge spanning en gaat daardoor irriteren.

Ook kunnen problemen in de quadriceps knieklachten, heupklachten, rugklachten en patellofemorale pijnsyndroom veroorzaken.

Adductor klachten

Adductor klachten zitten aan de binnenzijde van het bovenbeen.

Er zijn twee adductor spieren die vanaf je schaambeen richting je heup en bekken lopen en vier die vanaf je schaambeen richting je bovenbeen en knie lopen. Een belangrijke functie van de adductoren is het stabiliseren van de heup. Daarnaast helpen de adductoren met het buigen, strekken en draaien van de heup.

Acute adductor klachten gebeuren vaak bij een sprint of snelle zijwaarste bewegingen waardoor een verrekking of spierscheur ontstaat.

Adductor klachten kunnen ook geleidelijk opkomen en over tijd steeds erger worden. Dit gebeurt vaak als er een onbalans is in de omringende spieren in het bovenbeen. Hierdoor compenseren de adductoren te veel en raken overbelast. Dit kan zich uiten in stijfheid en uitstraling aan de hele binnenkant van het bovenbeen of lokaal in de lies. De adductoren zijn dan vaak ook erg gevoelig als je er op drukt.

Problemen in de adductoren kunnen ook klachten ergens anders in je lichaam veroorzaken zoals knieklachten, heupklachten en rugklachten. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar het onderliggende mechanisme bij adductorblessures.

Onze behandeling

Om een effectieve behandeling te kunnen geven voor je heup- en bovenbeen klachten, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van je klacht vast te stellen. Bij een acute klacht is de oorzaak vaak redelijk duidelijk. Bij langdurige klachten is er vaak meer aan de hand dan alleen de plek waar de klachten zit. Wij onderzoeken de hele beweegketen om zo een inzicht te krijgen in de spieren en gewrichten die van invloed zijn op het ontstaan en in stand houden van de blessure. Zo kunnen we de onderliggende oorzaak snel en blijvend oplossen. 

Als je vragen hebt over jouw heup- en bovenbeenklachten, neem dan gerust even contact op met een van onze therapeuten. Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten al direct verminderen.

STUUR ONS JE VRAAG OF MAAK DIRECT ONLINE JOUW AFSPRAAK

Ik heb een vraag over mijn heup- en bovenbeenklacht

2 + 6 =

× Whatsapp us here