Enkel- en voetklachten

De enkel en voet zijn essentieel in het menselijk bewegen, maar niemand besteedt er aandacht aan. Doodzonde! De voet is letterlijk het fundament van het hele lichaam.

Problemen in de voeten kunnen problemen in de rest van het lichaam veroorzaken of in stand houden.

 

Anatomie

 Een voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen. Samen maken deze onderdelen bijzonder ingewikkelde bewegingen zoals lopen, springen en  landen. 

Onze voeten zijn net als onze handen. Gemaakt voor hele fijn-motorische bewegingen. De voetzolen zitten vol met receptoren om onze omgeving te analyseren en te bepalen of het veilig is om ergens te lopen. Essentieel voor de menselijke evolutie.

 

 

Enkelblessures

 

Bij enkel klachten kan een onderscheid gemaakt worden tussen acute en chronische klachten. Acute klachten zijn vaak binnen 6 weken weer weg. Als de klachten langer duren van 6 weken wordt er gesproken van chronische enkelklachten.

Acute enkel klachten zijn in de meeste gevallen een verdraaiing of verstuiking van de enkel. Hierbij worden de gewrichtsbanden van de enkel opgerekt en soms ook ingescheurd. Belangrijk om te weten is dat bij een verstuiking meer kan gebeuren van alleen opgerekte banden. Zo rekken de spieren van de kuit en kuitbeen ook op en kunnen een of meerdere gewrichten in de middenvoet ook worden aangedaan en gaan daardoor vastzitten.

De gewrichtsbanden herstellen in de meest gevallen zelf met gedoseerde beweging en rust. De gewrichten in de middenvoet blijven wel vaak vastzitten en kunnen op lange termijn enkel klachten veroorzaken of in stand houden. 

Als je enkelklacht langer dan een week duurt, neem dan even contact op met een van onze therapeuten via het contactformulier onderaan de pagina. Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten al direct verminderen.

 

Voetklachten

Tegenwoordig dragen we sokken en strakke schoenen. Hoewel dit er mooi kan uitzien en goed kan voelen, is het eigenlijk desastreus voor de gezondheid van onze voeten. De receptoren worden gedempt en de spieren in de voet hoeven hun werk niet meer te doen.

Voetklachten kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden; een gewricht dat vast zit, te strakke spieren, te zwakke spieren, beknelde zenuwen. 

Hamertenen, hallux valgus, doorgezakte voet, hielspoor, mortons neuroom zijn enkele van de aandoeningen die veroorzaakt worden door het dragen van te strakke schoenen en zwakke voetspieren.

Betekent dit dat je nooit meer strakke schoenen mag dragen? Nee! Maar zorg er wel voor dat je vaker op blote voeten loopt op verschillende ondergronden. Zo stimuleer je de receptoren in je voet, train je je voetspieren en voorkom je klachten.

Zwakke voeten kunnen ook knieklachten, onderrug klachten en zelfs schouder en nekklachten veroorzaken. 

 

Onze behandeling

Bij enkel- en voetklachten is het van belang om zowel de voorvoet als de onderbeen spieren te behandelen. Met manuele therapie en Active Release Techniques kunnen de problemen in de gewrichten van de voorvoet en de spieren in het onderbeen snel en blijvend worden opgelost. Daarnaast krijg je gerichte oefeningen mee om te zorgen dat je voet en enkel sterker worden dan voorheen!

Als je vragen hebt over jouw enkel- en voetklacht, neem dan gerust even contact op met een van onze therapeuten. Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten al direct verminderen.

STUUR ONS JE VRAAG OF MAAK DIRECT ONLINE JOUW AFSPRAAK

Ik heb een vraag over mijn enkel- en voetklacht

13 + 6 =

× Whatsapp