Pijn in kuiten en onderbeen

Kuit en onderbeen klachten kunnen acuut ontstaan of geleidelijk erger worden. Als de klachten langer duren van een week, is het wijs om een afspraak te maken bij een van onze fysiotherapeuten.

 

Anatomie

Het onderbeen is het stuk tussen je knie en je enkel; je scheenbeen en je kuitbeen. De spieren in je onderbeen kun je verdelen in de scheenspieren, de kuitbeenspieren en de kuitspieren.

De scheenspieren zitten aan de voorkant van je scheen been. Deze spieren trekken je enkel en je tenen omhoog.

De kuitbeenspieren zitten aan de buitenzijde van je onderbeen en bewegen je voet opzij. Ook helpen deze spieren je enkel te stabiliseren als je in beweging bent. De kuitbeenspieren worden ook vaak opgerekt en ingescheurd als je door je enkel gaat.

De kuitspieren zitten aan de achterkant. Er zijn grofweg 2 spierlagen. De meest oppervlakkige laag zit vast aan de achillespees en zorgen voor de verticale verplaatsing. De diepere laag spieren lopen van je onderbeen naar je voet en tenen. Deze spieren zorgen, samen met de kuitbeenspieren voor je horizontale verplaatsing.

 

 

pijn in kuiten

Pijn aan onderbeen

Veel kuitblessures en achillespees blessures komen doordat de diepere laag kuitspieren niet optimaal hun werk kunnen doen. Dit kan te maken hebben met de manier waarop de voet en de enkel bewegen of dat de training te snel is opgebouwd. Hierdoor ontstaat een overbelasting in deze spieren zelf, zoals bij shinsplints, of de achillespees probeert de compenseren en wordt overbelast en geïrriteerd.

 

Shin Splints

Shin splints, of mediaal tibiaal stress syndroom zoals het tegenwoordig wordt genoemd, is een verzamelnaam voor klachten aan de binnenzijde van het scheenbeen. De binnenzijde is vaak drukgevoelig en kan ook dik, rood en gezwollen zijn.

Deze klachten komen veel voor bij mensen die hardlopen, militairen, basketballers, tennissers. De precieze oorzaak van deze klachten verschilt per persoon. Het kan een overbelasting zijn van de diepe kuitspieren die naar je voet en tenen lopen, maar ook een overbelasting van de soleus spier.

Vaak ligt de onderliggende oorzaak van deze klacht ergens anders. Namelijk in de voet en/of enkel. Als de voet en/of enkel niet sterk genoeg zijn, moeten de spieren in het onderbeen en kuit compenseren en raken ze overbelast. Alleen massage van de kuit gaat je probleem dus niet oplossen. Vaak lost het trainen van de spieren in de voet al een hoop op.

pijn aan onderbeen
achillespees

Achillespees klachten

Klachten aan de achillespees ontstaan vaak geleidelijk bij hardlopers en sporters die veel explosieve sprongbewegingen maken. 

De eerste tekenen bij achillespees blessures zijn pijn of stijfheid net boven je hielbot bij het opstaan. Met rust en gedoseerde beweging herstelt je lichaam vanzelf in twee weken.    

Daarna kunnen de klachten als volgt toenemen:

  • Alleen stijfheid en/of pijn de ochtend na een activiteit.
  • Ook pijn/stijfheid tijdens de warming-up en na afloop van de activiteit.
  • Pijn/stijfheid tijdens de warming-up, die vervolgens afneemt en weer terugkomt tijdens en na de activiteit.
  • Constante pijn tijdens een activiteit en de eerste dagen erna.
  • Constante pijn tijdens activiteiten in het dagelijks leven.

Vaak is de pees ook rood, gezwollen, drukgevoelig.

Wat veel mensen niet weten is dat achillespeesklachten vaak veroorzaakt worden door een stijve voorvoet en/of grote teen. De voorvoet en grote teen (+hun spieren) zijn verantwoordelijk voor de horizontale verplaatsing als je loopt en rent en je achillespees voor de verticale verplaatsing. Als je voorvoet en grote teen vastzitten, kunnen ze hun werk niet goed doen en wil de achillespees dit overnemen. Zo raakt de achillespees overbelast.

Bij langdurige achillespees klachten die niet weggaan met behandeling is het belangrijk om te kijken naar de rest van de beweegketen. Bijvoorbeeld de tegenovergelegen schouder kan ook voor problemen in de achillespees zorgen.

 

Onze behandeling

Bij kuit en onderbeen klachten is het belangrijk om uit te vinden waar het probleem precies vandaan komt. Als een hardloper een onderbeen probleem heeft wordt er aanvullend een loopanalyse gedaan waarin vaak heel duidelijk in naar voren komen waar het probleem vandaan komt. Hierin wordt ook gekeken naar de rest van de beweegketen. In de behandeling zorgen we ervoor dat alle spieren en gewrichten weer goed kunnen bewegen. Daarnaast krijg je gerichte oefeningen om je onderbeen spieren enkel en voet sterker te maken dan voordat je geblesseerd bent geraakt.

Als je vragen hebt over jouw kuit en onderbeenblessure, neem dan gerust even contact op met een van onze therapeuten. Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten al direct verminderen.

STUUR ONS JE VRAAG OF MAAK DIRECT ONLINE JOUW AFSPRAAK

Ik heb een vraag over mijn kuit en onderbeen klacht

1 + 15 =

× Whatsapp us here