Sportblessures

Ondanks dat sporten is goed voor een mens, zitten sportblessures in een klein hoekje.

Waar gesport wordt, ontstaan sportblessures. In de meeste gevallen zijn de klachten binnen een paar dagen weer weg, soms met een paar weken en soms zijn ze na een paar jaar nog steeds niet weg.

Sporten zou ervoor moeten zorgen dat je zonder pijn, meer ontspanning, en meer energie beter presteert in je leven. Je voelt je beter, je ziet er beter uit, je kunt zowel fysiek als mentaal meer aan. Dat is de kracht van sporten en bewegen. Echter, als je continue om pijntjes heen moet werken, je spieren en gewrichten ondanks al het trainen stijf, strak en pijnlijk aanvoelen, en je je eigenlijk alleen maar vermoeider voelt doe je waarschijnlijk iets verkeerd en is het tijd om hulp in te schakelen.

Hoe ontstaan sportblessures?

Kortweg gezegd kun je zeggen dat als de kracht die op een bepaald weefsel (spier, pees, band of bot) komt te staan hoger is dan het maximale laadvermogen van dat weefsel er sprake is van een overbelasting of overload.

Een kleine gedoseerde overload in bijvoorbeeld een training is goed. Deze overload heb je juist nodig om sterker, sneller en groter te worden.

Als de overload te groot wordt, kan het weefsel de kracht niet absorberen en ontstaat er een trauma of letsel. Dit kan klein microscopisch letsel (een verrekking), maar ook groter letsel veroorzaken zoals een zweepslag, spierscheuring, gewrichtsband scheuring of zelfs een botbreuk.

veelvoorkomende sportblessures

Veelvoorkomende sport blessures

In deze afbeelding zie je de gebieden waarin de meeste sportblessures zijn. De meest voorkomende sportblessures zijn knie- en enkelblessures. Deze blessures vind je veel in veldvoetbal en hardlopen.

In de fitness daarentegen zie je naast knieblessures ook vaak schouderblessures en rug/rugwervel blessures.

De grootste voorspeller voor blessures zijn eerdere blessures. Dus als je wel eens eerder door je enkel of rug bent gegaan, is de kans aanzienlijk groter dat het nog vaker gaat gebeuren. Veel mensen accepteren dit, maar dat is niet nodig. Door juist de positie waarin je geblesseerd bent geraakt specifiek te trainen, kun je ervoor zorgen dat de zwakke plek een sterke plek wordt! Wij kunnen je daarbij helpen!

sportblessure schouder

Kun je sport blessures voorkomen?

Ja en nee. Sportblessures zijn niet voor 100% te voorkomen. Het al dan niet krijgen van een sportblessure is afhankelijk van zowel interne als externe factoren. Met name over de externe factoren hebben we geen invloed. Een tegenstander die je net verkeerd raakt of een kuil waar je instapt en valt.

Dat neemt niet weg dat er een hele hoop is dat je zelf kunt doen om sportblessures te voorkomen.

Wat kun je zelf doen om sport blessures te voorkomen?

Bij sportblessures is er vaak niet zozeer sprake van overbelasting, maar van onderherstel. Mensen willen en gaan vaak té snel, té hard en té zwaar. Hierdoor krijgt je lichaam niet de mogelijkheid om te herstellen van de training of belasting.

Om sneller te herstellen zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen:

  1. Gezond eten. Cliche maar waar.
  2. Meer slapen. In je slaap herstelt je lichaam zich namelijk
  3. Train je rotatie. Rotatie is essentieel voor gezonde gewrichten. De meeste oefeningen en machines in een gym zijn echter lineair. Rotatie geldt overigens voor alle gewrichten buiten je wervelkolom. Train in de wervelkolom je buiging en strekking.
  4. Ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je meer ontspannen wordt. Zo kun je optimaal herstellen. Je lichaam moet namelijk in een ontspannen staat zijn om te kunnen herstellen.
  5. Warmte / koude exposure. Dit helpt om je doorbloeding te verbeteren. Een betere doorbloeding zorgt voor een beter transport van voedingsstoffen en zuurstof naar je spieren en cellen waardoor ze beter kunnen herstellen.

Door de focus te leggen op herstel en slimmer te trainen, kun je met vaak minder trainingen hetzelfde, of zelfs meer resultaten halen.

Als je zelf al langer traint, of juist net begonnen bent, volg dan in ieder geval een keer in je sportcarrière een personal training programma bij een gerenommeerde personal trainer.  Hierin leer je tools en vaardigheden die je de rest van je sportcarrière gaan helpen om slimmer en veiliger te trainen. Doe hierbij je huiswerk. Er zijn duizenden personal trainers, maar een klein gedeelte daarvan is goed genoeg geschoold. Zeker binnen Amsterdam hebben we een groot netwerk aan goed opgeleide personal trainers waarmee we samenwerken.

sportblessures

Stuur ons je vraag of maak direct online jouw afspraak

Ik heb een vraag over mijn sportblessure

12 + 15 =

× Whatsapp us here