Knieklachten
Kniepijn en knieklachten zijn de meeste voorkomende beenblessures.
Knieklachten komen zelden uit de knie zelf. Vaak ontstaan knieklachten doordat de heup of enkel of voet niet optimaal kunnen bewegen. Die knie, die tussen deze gewrichten ligt, zal hiervoor proberen te compenseren met als gevolg een overbelasting van de knie.
Anatomie knie
De knie is een stabiel en robuust gewricht tussen de dijbeen, je scheenbeen en je knieschijf. Binnen in de knie zitten je voorste en achterste kruisbanden en je twee menisci. Deze structuren zorgen voor veel stabiliteit van je knie en beschermen je knie tegen zware blessures. Aan weerszijde van de knieën zitten de kniebanden.
Vergeleken met de heup of enkel heeft de knie maar beperkte beweging. De voornaamste beweging in je knie is buigen en strekken. Je knie kan ook een roteren en een klein beetje zijwaartse beweging. Deze rotatie is essentieel voor het bewegen van de knie maar wordt vaak vergeten in de behandeling van knieklachten.
Knieblessures
Patella femoraal pijn syndroom
Deze klachten zitten achter de knieschijf en worden verergerd als er druk of kracht op een gebogen knie komt zoals bij buigen, hurken, knielen, traplopen en hard fietsen. Ook bij deze klachten ligt de oorzaak vaak ergens anders. Vaak is stijfheid in de enkel of heup de veroorzaker hiervan.
Knieband letsel
Aan weerszijde van de knie zitten de zogeheten collateraal banden. Deze banden zorgen voor de stabiliteit van de knie als het gaat om zijwaartse bewegingen. Dit soort klachten ontstaan vaak bij een val of als je je knie verdraait. Hierdoor kunnen deze banden opgerekt worden en eventueel inscheuren. Met gedoseerde beweging en rust, gaat deze klacht vaak vanzelf weer weg. Als de klachten langer dan een week aanhouden, neem dan even contact op met een van onze therapeuten!
Lopers knie
Bij een lopers knie heb je pijn aan de zijkant van je knie. Vaak ontstaat een lopers knie als je te snel opbouwt met hardlopen of wielrennen. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een peesplaatontsteking of irritatie van de peesplaat die aan de zijkant van het been loopt. De tractus iliotibialis. In het nederlands is dit depeesplaat die tussen je bekken en je scheenbeen ligt. Als je last hebt van deze klacht, kijk ook eens naar de spierkracht van je voet- en enkelspieren. Door die te versterken, los je vaak al een hoop problemen op.
Kniepees blessures
De kniepees, of patella pees krijgt in het dagelijks leven veel krachten te verwerken. Langdurige overbelasting kan irritatie en pijn veroorzaken. Een van de onderliggende oorzaken van patellapees blessures is een ingezakte voet of enkel waardoor er een torsiekracht op het onderbeen en knie komen te staan.
De patella pees raakt dan overbelast omdat hij continue in een niet optimale positie zijn werk moeten doen. Als je last hebt van kniepees problemen, probeer dan eens te zorgen dat je knie beter kan roteren en dat je knieschijf beter gaat bewegen. Zo los je het onderliggende mechanisme op en voorkom je dat het terugkomt.
Een veelvoorkomende kniepees blessure is de Jumpers knee.
Meniscus blessures
De twee menisci zijn kraakbeen ringen die liggen tussen je onderbeen en bovenbeen en kunnen naar voren of achteren schuiven bij bewegingen in de knie. Het doel van de menisci is een grote contactoppervlak creëren tussen het bolle dijbeenbot en het platte scheenbeenbot. Zo is er meer stabiliteit en meer beweging mogelijk.
Met name bij posities of sporten waar veel rotatie en draai bewegingen worden gemaakt, kan een van de menisci vastlopen. Het vastlopen van een meniscus kan snel verholpen worden met Active Release Techniqeus. Daarnaast adviseren we altijd om de rotatie van je enkel, knie en heupgewricht te verbeteren. Hoe beter je enkel, knie en heup kunnen roteren, hoe kleiner de kans op meniscus letstel.
Een meniscus kan ook scheuren. In sommige gevallen is een operatie gewenst, maar in veel gevallen kunnen dit soort klachten goed verholpen worden met de juiste combinatie van behandeling en training.
Onze behandeling
Zoals je wellicht opgevallen is, vinden de meeste knieklachten hun oorsprong in de enkel of heup. Dus alleen het behandelen van de knie gaat jouw knieprobleem niet oplossen. Het is belangrijk om de hele beweegketen te onderzoeken om uit te vinden waar het probleem echt vandaan komt.
Wij gaan op zoek naar de onderliggende oorzaak van jouw knieklacht en lossen deze op. Daarnaast krijg je gerichte oefeningen mee die ervoor zorgen dat je knie sterker worden dan ooit tevoren.
Als je vragen hebt over jouw knieklacht, neem dan gerust even contact op met een van onze therapeuten. Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten al direct verminderen.